Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Regiment Spinola anno 1700 vzw

Re-enactmentvereniging die een infanterie-eenheid uitbeeldt uit de Spaanse Nederlanden omstreeks 1693-1704.

Regiment Spinola anno 1700 vzw

Info partner

Wie
  • Regiment Spinola anno 1700
Waar

Contactadres:
Een Meilaan 2
3400 Landen
België

Link

"We don’t reenact the past. We reenact what we know of the past"

Het regiment van de graaf van Bruay (Philippe Charles Frédéric Spinola (1650-1709), graaf van Bruay en in 1693 gouverneur van Namen), ook bekend als het ‘regiment Spinola’, was omstreeks 1700 prominent aanwezig in Zoutleeuw, toen een vestingstad met Spaanse citadel. De graaf zelf was in 1693 betrokken bij de Slag bij Neerwinden, waar hij gewond geraakte.

De graaf van Bruay was de kolonel-eigenaar (maestro de campo) van dit infanterieregiment (tercio) in dienst van de koning van Spanje. Het was een van de zogenaamde ‘Waalse’ regimenten, permanente legereenheden in de Spaanse en Oostenrijkse Nederlanden, grotendeels samengesteld uit manschappen uit onze provincies (zij werden algemeen ‘Waals’ genoemd, ook die regimenten die qua rekrutering en kazernering hun zwaartepunt eerder in de Nederlandstalige provincies van de Zuidelijke Nederlanden hadden).
In 1702 bedroeg de getalsterkte van Regiment Spinola ongeveer 1.000 man, die tijdens militaire operaties werden ingedeeld in twee bataljons.

Als re-enactmentvereniging trachten we, letterlijk en figuurlijk, in de schoenen te staan van soldaten en hun gevolg rond het jaar 1700. Zo zetten we voor onszelf in op de beleving én willen we aan het publiek een zo getrouw mogelijk beeld geven van de soldatenwereld ruim 300 jaar geleden.
Met onze leden werken we volgende activiteiten uit: exercitie en wapendrill, bivakleven, inkwartiering in vestingen, workshops, herdenkingen… kortom diverse evenementen in binnen- en buitenland.
Hoewel onze focus in de eerste plaats ligt op de Getestreek (Hageland), zijn we actief in heel België.

Interesse? Neem contact op: regimentspinola@gmail.com

2 fuseliers van het Regiment Spinola bij een klein kanon

Regiment Spinola anno 1700

Galerij