Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Musée des Guerres en Gaume - Musée Baillet Latour

Ontdek een van de vreselijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog ... en maak kennis met het 18de eeuwse regiment 'Dragons de Latour'!

Musée des Guerres en Gaume - Musée Baillet Latour

Info partner

Wie
  • Musée Baillet Latour – Musée des Guerres en Gaume
Waar

Rue Baillet Latour 24
6761 Latour
België

Link

2 musea voor de prijs van 1!

MUSEE DES GUERRES EN GAUME

Als het enige regionale museum gewijd aan de Slag der Grenzen verenigt het Musée des Guerres en Gaume collecties die de gevechten in augustus 1914 tonen. Duitse en Franse uniformen en bewapening worden tentoongesteld naast enkele Belgische legersouvenirs. Het museum houdt ook de herinnering levend aan het martelaarschap van de lokale burgerbevolking.

Er is tevens een zaal gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Het presenteert een reeks voorwerpen die de verschillende oorlogvoerende partijen, de Ardeense Jagers en de lokale verzetsstrijders naar voren brengen.

MUSEE BAILLET LATOUR

De familie Baillet vestigde zich in de 17de eeuw in Latour. In 1662 kocht Maximilien Baillet het grondrecht, de kasteelruïne, de bijgebouwen en alle landerijen van het graafschap van François-Ernest, graaf van Créhange. De titel van graaf werd toegekend aan zijn zoon, Christophe-Ernest, in 1719...

Het Musée Baillet Latour, dat uitkijkt over het familiekasteel, herbergt in zijn collecties persoonlijke stukken van de familie Baillet Latour, waarvan verschillende leden een buitengewoon lot beschoren was.
Zo is er onder andere Charles Antoine Maximilien de Baillet Latour (geboren in het kasteel in 1737) die de hoogste militaire posten bekleedde in dienst van Oostenrijk tot aan zijn dood in Wenen in 1806. Dichter bij ons, Henri de Baillet Latour, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité van 1925 tot 1942. Het laatste lid van de familie dat de naam Baillet Latour draagt, is graaf Alfred, de initiatiefnemer van het Fonds Baillet Latour, dat vandaag de dag nog steeds actief is op wetenschappelijk, cultureel, artistiek en educatief gebied.

Musée de Latour_ill2

Musée Baillet Latour – Musée des Guerres en Gaume

Galerij