Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Musée gaumais

Ontdek de rijkdom van de Gaumestreek, vroeger en nu: geschiedenis, kunst, gebruiken, legendes... en nog veel meer!

Musée gaumais

Info partner

Wie
  • Musée gaumais
Waar

Rue d'Arlon 38-40
6760 Virton
België

Link

Wat valt er te beleven

Het Musée gaumais, gelegen in Virton, heeft sinds zijn oprichting in 1937 door Edmond Fouss in het voormalige klooster van de Minderbroeders in de Rue d'Arlon in Virton, talrijke sporen van het erfgoed van de streek in al zijn vormen bewaard en tentoongesteld.
Archeologie, schone kunsten, verhalen en legenden, militaire geschiedenis, staalindustrie, woningen en gebruiken van weleer... de museumzalen tonen de veelzijdige aspecten van de geschiedenis en het erfgoed van de Gaume.
Het museum stelt zich tot doel een culturele identiteit te bewaren en door te geven die zeer levendig is in de Gaume van gisteren en vandaag, tussen de Semois en de Chiers, op menselijk, artistiek, ecologisch en industrieel vlak.

Een van de zalen van de permanente collecties is gewijd aan de Grote Oorlog, die zo tragisch zijn stempel heeft gedrukt op de hele bevolking van de Gaumestreek door de vele bloedbaden die er werden aangericht. Militaire uniformen worden opnieuw in context geplaatst en er zijn aangrijpende getuigenissen van het leven van de Gaumse bevolking tijdens het conflict, met name via de schilderijen van Nestor Outer, een gerenommeerd aquarellist die een echte oorlogsverslaggever werd.

Het Musée gaumais organiseert het hele jaar door tal van activiteiten die je kan volgen op de website of Facebookpagina van het museum. Het geeft ook werken uit die gewijd zijn aan militaire geschiedenis en herinnering, zoals bv. het nummer 2017-2018 van Pays gaumais, dat verkrijgbaar is in de museumwinkel naast vele andere publicaties over dit onderwerp.

Als tussenstop op de Chemins de mémoire 14-18 geeft het museum je graag informatie over de sites en gedenkplaatsen in de Gaume. Onderzoekers en nieuwsgierigen zijn welkom in het documentatiecentrum, dat een schat aan referenties over de militaire geschiedenis bevat.

Zicht op de zaal Eerste Wereldoorlog in het Musée Gaumais

Musée gaumais

Galerij