Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Centre Mémoriel de Rossignol

Ontdek het Interpretatiecentrum van de Grote Oorlog en dompel je onder in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en in het bijzonder de gevechten bij Rossignol.

Centre Mémoriel de Rossignol

Info partner

Wie
  • Centre Mémoriel de Rossignol
Waar

Rue Camille Joset 1
6730 Rossignol
België

Link

Op 4 augustus 1914 valt Duitsland België binnen. Deze schending van zijn territoriale integriteit leidt ons land de oorlog in. Engeland en Frankrijk, die garant staan voor de neutraliteit, schieten te hulp.  Het Belgische leger biedt weerstand in de drie versterkte plaatsen Luik, Namen en Antwerpen. Begin oktober zal het zich terugtrekken aan de IJzer waar het weerstand zal bieden tot het einde van de oorlog.

In het zuiden, in de Ardennen en Belgisch Lotharingen, staan twee Franse legers in 10 bloedige veldslagen tegenover twee Duitse legers. De gevechten vinden midden in de zomer plaats, van het dorp Maissin tot dat van Baranzy, op 22 augustus 1914.  Op 24 augustus vindt een laatste confrontatie plaats in Noirefontaine. De Slag der Grenzen.

In de gevechten bij Rossignol wordt een deel van de Franse koloniale troepen buiten strijd gesteld. De menselijke verliezen zijn verschrikkelijk: aan de Franse kant zijn 11.900 soldaten te betreuren, 2.800 van hen sneuvelen. Aan Duitse zijde worden 3.500 soldaten uitgeschakeld, waaronder 1.400 die het leven laten.

De Slag bij Rossignol is een zware mislukking voor de Fransen, die zich totaal geen zicht hebben op de Duitse posities. Op bevel van hun generale staf trekken twee Franse regimenten op naar een bos dat hun graf wordt.

De gevechten gaan verder in het dorp tot aan het park van het kasteel van Rossignol waar het nieuwe bezoekerscentrum u vandaag verwelkomt.  De Duitsers terroriseren ook de burgerbevolking en steken het dorp in brand. Honderd inwoners van Rossignol worden opgebracht naar Aarlen waar ze zullen worden doodgeschoten. Van 21 tot 26 augustus worden in Belgisch Luxemburg meer dan 867 burgers geëxecuteerd.

Het nieuwe herdenkingscentrum vertelt je het hele verhaal. Vervolgens kan je talrijke sites waar het allemaal gebeurde, gaan bezoeken.

Centre Mémoriel de Rossignol

Galerij