Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Musée militaire d’Arlon

Van 1830 tot de operaties in Afghanistan, ontdek de geschiedenis van het Belgisch leger!

Musée militaire d’Arlon

Info partner

Wie
  • Musée militaire d'Arlon
Waar

Quartier Général Bastin - Route de Bouillon 88
6700 Aarlen
België

Link

Historiek

Het Militair Museum van Aarlen vertelt de heroïsche geschiedenis van ons leger van 1830 tot vandaag aan de hand van een rijke collectie uniformen, wapens, uitrustingsstukken en diverse documenten.

De grote gebeurtenissen van onze geschiedenis worden geïllustreerd in vitrines vol souvenirs, mannequins met de tenues van onze soldaten en diorama’s over de grote conflicten.

Het museum bewaart heel zeldzame of soms zelfs unieke stukken. Zo beschikt het onder andere over enkele mortieren uit de Eerste Wereldoorlog zoals de Schneider 75 mm of de Jouhandeau-Deslandres 75 mm en over uniformen van sommige van onze vorsten (Albert I, Leopold III en Boudewijn I), evenals over uniformen van beroemde figuren zoals generaal Piron en luitenant-kolonel Blondeel (de eerste commandant van de Belgische parachutisten). Daarenboven stelt het museum ook de meeste wapens en uniformen van de Belgische infanteristen tentoon.

Nieuwe vleugel

Vanaf september hebben we het genoegen de bezoekers in een nieuwe vleugel te ontvangen, waardoor de oppervlakte van het museum verdubbeld wordt. Het gebouw huisvest dan een prachtige collectie over het Amerikaanse leger, verdeeld over drie thema’s: de evolutie van het Amerikaanse uniform van 1917 tot vandaag aan de hand van de 2e infanteriedivisie, Check-point Charlie in Berlijn en operatie-“Desert Storm”. Dit jaar wordt de dertigste verjaardag van dat conflict van het einde van de 20e eeuw gedacht.

Het Departement Manoeuvre bewaart dit erfgoed met trots, want het getuigt van een rijk en complex verleden. Zo blijft de herinnering aan onze voorouders verder leven.  

Musée militaire d'Arlon