Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Schans Landmolen, Kruibeke

Beleef het fortenverleden van Antwerpen vandaag.

Schans Landmolen, Kruibeke

Info partner

Wie
  • Schans Landmolen
Waar

Schans Landmolen
Heirstraat
9150 Kruibeke
België

Link

In 2017 kwam de schans te koop te staan. Dit wakkerde de jongensdroom aan van Dimitri Van Laere, de burgemeester van Kruibeke. Gepassioneerd door alles met betrekking tot vestingbouw en de Eerste Wereldoorlog, was het een buitenkans. Hij wil dit vestingerfgoed openstellen voor publiek en evenementen.

Bij het verwijderen van kalkkorsten en mos op de muren langs de binnenkant van de schans, hebben de vrijwilligers bij de renovatiewerken verschillende opschriften gevonden die afkomstig zijn van Duitse en Belgische troepen die in de schans waren gelegerd. Zo vonden ze onder andere Duitstalige aanwijzingen naast de schietgaten, een Franstalige aanduiding boven het waterpunt om aan te geven dat het water niet drinkbaar was en benamingen van lokalen zoals ‘observatoire de droite’ (rechter-observeringspositie). Nog meer onleesbare opschriften zijn terug te vinden in het keelgebouw. Eveneens gevonden in het keelgebouw zijn tekeningen van enkele stokmannetjes. Vermoedelijk zijn deze getekend door de kinderen die de schans ooit bewoond hebben.
Ze hopen er nog meer tegen te komen, en deze ook te kunnen bewaren om later tentoon te stellen aan het publiek.

luchtzicht Schans Landmolen

De Schans Landmolen maakte in de Eerste Wereldoorlog deel uit van de ‘Westabschnitt’, een Duitse bunkerlinie aangelegd als onderdeel van de ‘Stellung Antwerpen’. De bunkerlinie strekte zich uit over een afstand van 12 kilometer lang en liep ongeveer van het zuiden vanaf de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp tot in het noorden aan de polders van Beveren. De forten en schansen van de buitenste fortengordel op de linker-Schelde-oever waren in deze bunkerlinie geïntegreerd.
De Westabschnitt en de bijbehorende forten kunnen makkelijk bezocht worden met de fiets. Informatie hierover is bij de eigenaar te verkrijgen.

De Schans Landmolen is in privaat eigendom maar wordt klaargemaakt voor het publiek. Ondertussen kan de site al op afspraak bezocht worden. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met de eigenaar, Dimitri Van Laere: dimitri.vanlaere@skynet.be

Schans Landmolen

Galerij