Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Fort van Boncelles

Exclusief ‘speleologisch’ bezoek!

Fort van Boncelles

Info partner

Wie
  • Fort van Boncelles
Waar

Rue du Commandant Charlier
4100 Boncelles
België

Link
Dompel je onder in deze ongewone plek en laat je meeslepen door de verhalen over deze betonnen reus en de mannen die er verbleven hebben!

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog was het fort van Boncelles het toneel van een van de belangrijkste veldslagen, de Slag om Luik.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog toonden kapitein-commandant Numa Charlier en zijn mannen voorbeeldige moed door te weigeren zich over te geven aan de vijand, die erin geslaagd was hun verdedigingslinie te doorbreken. Commandant Charlier sneuvelde toen  de vijand een grote explosieve lading tot ontploffing bracht. Het fort van Boncelles was in 1940 het enige dat zich niet overgaf.

Het fort is in meerdere opzichten opmerkelijk. Ondanks de schade die het in 1940 opliep, bevindt het zich nog steeds in een zeer goede staat. Bovendien is het een van de weinige forten met relatief goed bewaarde schilderingen door soldaten aangebracht op de muren, zowel over wapens, de bediening ervan als hun fantasieën...

Het fort, dat lange tijd verlaten was, wordt nu opgeknapt door de Association de Sauvegarde et de Valorisation du Fort de Boncelles (ASVFB). Dit initiatief tot herwaardering wordt ondersteund door de Toeristische Dienst van Seraing, het stadsbestuur van Seraing en andere instanties zoals oudstrijdersverenigingen.

Sinds juli 2023 bieden we in samenwerking met de Toeristische Dienst gegidste rondleidingen aan in het fort. De deelnemers worden uitgerust met veiligheidshelmen en hoofdlampen voor 100% authentieke rondleidingen om de installaties van het Fort en de unieke muurschilderingen te ontdekken die het fort van Boncelles zo bijzonder maken.

Het fort van Boncelles heeft een samenwerkingsverband met het fort van Flémalle: er is de mogelijkheid tot een groepsbezoek aan beide locaties, met een maaltijd tussendoor!

bezoekers met een helmlamp in het fort

Fort van Boncelles

Galerij