Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Fort Eben-Emael

Het strijdtoneel van de eerste gecombineerde luchtlandingsaanval in de geschiedenis!

Fort Eben-Emael

Info partner

Wie
  • Fort Eben-Emael
Waar

Rue du Fort
4690 Eben-Emael (Bassenge)
België

Link

Wat valt er te beleven

Fort Eben-Emael is, waarschijnlijk, het grootste en best bewaarde ondergrondse fort van de Tweede Wereldoorlog dat nog te bezoeken is. Het unieke complex strekt zich uit over 3 niveaus, 5km ondergrondse galerijen en 17 bovengrondse gevechtsbunkers. 

In het museum bevindt zich een uniek en origineel zweefvliegtuig waarmee de Duitse elite troepen op 10 mei 1940 het fort spectaculair aanvielen. Het begin van WO2 in België en de eerste gecombineerde  luchtlandingsaanval in de geschiedenis.

Ontdek in de ondergrondse kazerne het dagelijkse leven van de 1.200 soldaten en ervaar in het immense gangenstelsel, dat de verbinding maakt met de commandopost en de gevechtsbunkers, de dramatische gevolgen van de aanval. Het fort van Eben-Emael bezoeken met een gids is een belevenis.

Ga tot in de  kanonnenkamer van een artilleriebunker of van de unieke pantser-artilleriekoepel van 120mm. Ga mee op exploratie met de zaklamp door onverlichte gangen naar de vernielingen aangebracht door de revolutionaire Duitse wapens en wandel ondergronds tot aan het Albertkanaal. Een beklemmende ervaring!

Fort Eben-Emael