Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Talbot House

Britse soldatenclub uit de Groote Oorlog.

Talbot House

Info partner

Wie
  • Talbot House
Waar

Gasthuisstraat 43
8970 Poperinge
België

Link

Wat valt er te beleven?

Tijdens de donkere dagen van de Eerste Wereldoorlog lag Poperinge net achter het krijgsgewoel van het front. De stad groeide uit tot het kloppend hart van het Britse leger en een van de zeven wereldwonderen volgens sommigen. ‘Pops’ had die dagen soms meer weg van ‘Petit Paris’ of ‘Little Soho’ en daarom besloten padres Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een eigen club te openen. Zonder onderscheid van rang of stand konden alle militairen hier een warm thuis weg van huis vinden.
To Pessimists, Way Out” en tal van andere bordjes begroetten de soldaten die vers uit de loopgraven kwamen. Je kon er brieven naar huis schrijven, een boek lezen, pianospelen of rusten in de tuin. Op de zolderverdieping, dicht bij God, kon je de moed bijeenrapen om terug te keren naar het front. Talbot House bood een zeldzaam moment van rust in een dolgedraaide wereld. Vandaag, zo echt als toen, is het een oase van rust in de Westhoek.

Een bezoek aan Talbot House begint vandaag in het aanpalende hoppemagazijn dat tijdens de oorlog omgetoverd werd tot Concert Hall. Ga op ontdekkingstocht door de archieven van Talbot House doorheen de voorbije eeuw. Wist u bijvoorbeeld dat de eerste pelgrimstochten naar de streek georganiseerd werden door Tubby? Of dat het Huis bezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog? Aan de hand van meer dan 500 originele objecten en tal van interactieve tablets wandelt u doorheen de gloednieuwe tentoonstelling: “Een Huis van Mensen”.

Kom in de tuin, en vergeet de oorlog”, schreef Tubby Clayton toen al. Vandaag is de ommuurde Britse tuin van het Huis nog altijd een groene oase waar gasten kunnen genieten van een heerlijke picknick met Westhoek-streekproducten of de geur van de Talbot House Rozen. Her en der kan u genieten van grappige anekdotes en historische foto’s van toen.

En nu, het hoogtepunt van uw bezoek, Talbot House! Na een warm welkom door de Britse huisbewaarders, stap je een andere wereld binnen. Dankzij Tubby’s Verhalentablets wandel je door de verhalen van toen met tal van grappige anekdotes en emotionele tragedies die verteld worden in tal van filmpjes. Wek je mee de originele piano tot leven? Of speel je liever een spelletje schaak? Natuurlijk mag het traditionele kopje thee niet ontbreken! Klim zeker nog eens tot in de zolder waar je de fundamenten van het Huis kan bewonderen in de kapel. Hier, in het “Schrijn van de Ieperboog”, ontvingen duizenden jongens hun eerste, en niet zelden hun laatste communie. Het orgeltje van toen speelt nog een laatste hymne…

Voor uw vertrek, is een bezoekje aan de authentieke concertzaal een must. Geniet er van een vrolijke show door de Happy Hoppers, inclusief een verdwaalde struisvogel en de onmisbare verkleedpartij. In de hoppe ast wandelt u binnen in de privévertrekken van Tubby Clayton waar een documentaire u meevoert doorheen zijn verdere leven. Wist u bijvoorbeeld dat Tubby een graag gezien gast was aan bij Britse koningshuis?

tuin Talbot House

Neem zeker een kijkje op onze facebookpagina of website (www.talbothouse.be) om op de hoogte te blijven van tal van tuinconcerten, evenementen en tentoonstellingen door de Talbotousians. Tijdens de zomerse weekends kan je je laten meeslepen doorheen de geschiedenis met een verhalentocht door een verteller of kan je een van de arrangementen uitproberen in de Westhoek. Probeer zeker eens de heerlijke Talbot House picknick met tal van Westhoek streeklekkers.

Talbot House is niet zomaar een museum, het is een levend Huis waar iedereen zich thuis voelt. Net dat maakt het zo speciaal. Wist je trouwens ook dat Talbot House een gastenverblijf is waar je de nacht kan doorbrengen? Je slaapt er in een authentiek historisch Huis, met modern comfort én natuurlijk een Engels ontbijt. Een nacht in een levend museum blijft de beste manier om de geschiedenis te beleven.

Onze Britse huisbewaarders kijken er al naar uit om u te mogen begroeten in onze “Every Man’s Club”. En vergeet niet, de ketel staat altijd op het vuur…

Talbot House