Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Lettenbergbunkers

3 WO 1-bunkertjes in de flank van de Lettenberg.

Lettenbergbunkers

Info partner

Wie
  • Heuvelland
Waar

Lokerstraat
8956 Kemmel (Heuvelland)
België

Link

Wat valt er te beleven

Heuvelland was tijdens de Eerste Wereldoorlog, gezien zijn vele heuvels, van groot militair strategisch belang. Zo was de Kemmelberg en de nabijgelegen Lettenberg van 1914 tot 1917 de Britse observatiepost bij uitstek. Vanop deze, toen nog weinig beboste, heuveltop had men een volledig zicht op de frontlijn die liep van Mesen, over Wijtschate naar Ieper.

Eind 1916 startten Britse engineers in de flanken van de Kemmel- en Lettenberg met het uitgraven van verschillende ondergrondse hoofdkwartieren.
De bunkers in de Lettenberg werden voltooid in het voorjaar van 1917. Ze vormden de toegang tot een achterliggend ondergronds brigadehoofdkwartier met bijhorende slaapplaatsen. Op de voorzijde van één van de bunkers is nog duidelijk een rood kruis te zien. Het complex werd dus ook als Dressing Station, een medische hulppost, uitgebouwd.
In april 1918, tijdens de Slag om de Kemmelberg, viel de site in Duitse handen. Dit bleef zo totdat Amerikaanse divisies eind augustus hun offensief in de streek startten.

De site is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is gratis te bezoeken. De ondergrondse houten tunnels zijn ingestort.

zicht op de Lettenbergbunkers

Heuvelland