Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Museum van het Verzet

Een globale benadering van het Verzet op Belgisch grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Museum van het Verzet

Info partner

Wie
  • Museum van het Verzet
Waar

Van Lintstraat 14
1070 Anderlecht
België

Link

Wat valt er te beleven

Het Museum van het Verzet, dat in 1972 door oud-verzetsstrijders en -strijdsters werd opgericht, heeft tot doel het erfgoed en de boodschap van het Verzet te bewaren en door te geven aan de toekomstige generaties. 

De rijke collecties zijn samengesteld uit schenkingen van vrouwen en mannen uit het Verzet om te getuigen van hun clandestiene activiteiten, hun inzet, de vervolging waaraan zij blootstonden en de herinnering aan het verzet: militaria, drukwerk-, telecommunicatie- en observatieapparatuur, clandestiene documenten, pamfletten, kranten en affiches, valse papieren en stempels, uniformen en vlaggen, relikwieën uit de kampen, foto's en diverse documentatie, films en herdenkingsvoorwerpen. Een belangrijk deel van deze collecties vormt de permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van het Verzet op Belgisch grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is momenteel gesloten voor renovatie en gaat in 2025 weer open met een gemoderniseerd en verrijkt aanbod. Het zal, naast het parcours dat aan het historisch Verzet is gewijd, een zaal omvatten met aandacht voor hedendaagse verzetsvormen en ook tentoonstellingsruimte en een conferentie- en projectiezaal. Het museum zal een aan scholieren en studenten aangepast educatief programma aanbieden met daarbij een reeks ludieke en interactieve instrumenten om hen bewust te maken van het thema verzet. Het zal ook een veelzijdig cultureel en wetenschappelijk programma ontwikkelen.

Tijdens de sluiting blijft het museum actief in tijdelijke lokalen in de COOP, Fernand Demetskaai 23 (Anderlecht). Het organiseert gelegenheidsevenementen: rondleidingen, filmvertoningen, lezingen, coproducties van tentoonstellingen en neemt deel aan de Nocturnes van Brussels museums.

Musée de la Résistance

Museum van het Verzet