Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Brûly-de-Pesche 1940. Tussen Bezetting en Verzet

Ontdek Hitlers hoofdkwartier in België!

Brûly-de-Pesche 1940. Tussen Bezetting en Verzet

Info partner

Wie
  • Brûly-de-Pesche 1940. Entre occupation et résistance
Waar

Place Saint- Méen 2
5660 Brûly-de-Pesche
België

Link

Wat valt er te beleven

Op 22 mei 1940 wordt het piepkleine dorpje Brûly-de-Pesche uitgekozen voor de bouw en inrichting van een hoofdkwartier voor Hitler en zijn staf. Na de evacuatie van de inwoners van de regio en ondersteund door enkele honderden hooggeplaatste nazi's en verschillende departementen neemt Hitler er op 6 juni zijn intrek om de tweede fase van de campagne in Frankrijk en zijn overwinning in het Westen te leiden. Ze verlaten de streek pas op 28 juni. 

"Brûly-de-Pesche 1940. Tussen bezetting en verzet" is een herdenkingsoord, met enerzijds het Ravin du loup "Wolfsschlucht" en anderzijds het plein en zijn opgevorderde gebouwen. In het voormalige Casino, nu een museum, worden de gevolgen getoond van de bezetting en van het verzet dat in de streek zeer actief was. Een documentaire, touchscreens en video's, met citaten gegraveerde platen en talrijke didactische panelen vervolledigen je bezoek. 

De omliggende bossen waren het toneel van talrijke sabotageacties van het Verzet, waaronder Groep D van de Dienst-Hotton, die het de militairen moeilijk maakte. Een kapel, de "Chapelle du Maquis", brengt de verzetsleden hulde. 

Aan het einde van de rondleiding kom je in de ontvangstruimte van de site (in de herberg), waar een ruimte gewijd is aan generaal Piron (afkomstig uit Couvin) en aan de Brigade-Piron: videobeelden, talrijke documenten, foto's en voorwerpen. 

Praktische informatie voor je bezoek en reservatie op onze website www.bdp1940.be  

Brûly-de-Pesche 1940. Entre occupation et résistance

Galerij