Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Fort en Memoriaal van Hoei

Herinnerings- en herdenkingsoord voor de Tweede Wereldoorlog.

Fort en Memoriaal van Hoei

Info partner

Wie
  • Fort et Mémorial de Huy
Waar

Chaussée Napoléon
4500 Hoei
België

Link
Een intacte getuigenis van de wereld van de naziterreur.

Het fort werd tussen 1818 en 1823 door de Nederlanders gebouwd, op de site van een oud kasteel; het Duitse leger maakte er een gevangenis van.Tussen mei 1940 en 5 september 1944 werden er meer dan 7.000 gevangenen opgesloten. Vandaag is het fort een herdenkingsoord voor de Tweede Wereldoorlog en met zijn cachotten, ondervragingskamers, cellen en rudimentaire wasplaatsen een intacte getuigenis over de nazikampen.

Het museum illustreert de leefomstandigheden van de gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, evenals het dagelijkse leven van de bevolking tijdens de bezetting. Een video van een vijftiental minuten rondt het bezoek af: rechtstreekse getuigen van deze pijnlijke periode vertellen wat ze hebben meegemaakt.

Eveneens te ontdekken: het panorama (de stad Hoei en omgeving), de waterput (16de eeuw) en de ruïnes van het oude kasteel.

zicht op het Fort en de stad Hoei

Voor de scholen worden op reservatie educatieve activiteiten georganiseerd over bewustwording rond de twee wereldoorlogen en burgerzin (bezoekersboekje en educatief dossier beschikbaar op aanvraag).

Fort et Mémorial de Huy