Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
De Grenadiers van Montenaken

Met een hart voor de mensen die voor ons leden en stierven.

De Grenadiers van Montenaken

Info partner

Wie
  • De Grenadiers van Montenaken
Waar

Contactadres:
Molenbergstraat 1 bus 2
3400 Landen
België

Link

Het fier opluisteren van herdenkingsplechtigheden voor onze gevallen soldaten.

‘De Grenadiers van Montenaken’, zijn gesproten uit de NSB (Nationale Strijdersbond) afdeling Montenaken, deelgemeente van het Limburgse Gingelom. 

De vereniging werd in 2013 opgericht met als enig doel meer mensen te laten deelnemen aan de herdenkingsplechtigheden die traditioneel op 11 november plaatsvinden in Montenaken en de andere deelgemeenten van Gingelom. Een doelstelling die inmiddels ruimschoots bereikt is. Deze herdenkingen gebeuren in de uniformen van het Regiment Grenadiers anno 1836.
Bij aanvang waren er zes leden. Hun aanvankelijk onwennige gevoel om te paraderen in de traditionele uniformen, met beremuts, verdween heel snel en doorheen de jaren is de groep bovendien stelselmatig gegroeid, tot bijna 40 grenadiers vandaag.

Grenadiers van Montenaken in optocht in Brussel

De Grenadiers van Montenaken beschikken over een muziekdetachement dat bestaat uit een tamboer-majoor, drie zware trommels, drie fluiten en zes lichte trommels. Daarnaast is er een escorte die zowel met één vlag opstapt als met zes vlaggen (één voor elk van de Gingelomse dorpen waar deelgenomen wordt aan de plechtigheden). De ‘soldaten’ zijn uitgerust met een mauser geweer, in gebruik bij de Belgische troepen in 1914.

Naast de jaarlijks optredens in Gingelom en inmiddels ook in het nabijgelegen Luikse Cras-Avernas, hebben de Grenadiers van Montenaken al gedefileerd aan het monument van de Onbekende Soldaat in Brussel en onder de Menenpoort in Ieper.

Grenadiers van Montenaken onder de Menenpoort in Ieper

De Grenadiers van Montenaken