Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne

Ter herinnering aan de Slag bij de Leie 1940.

Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne

Info partner

Wie
  • Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne
Waar

Leieslagmonument Kuurne
Lt.-Gen. Gérardstraat
8520 Kuurne
België

Link
  • Wie is het Leieslagcomité?

Elk jaar verenigen de gemeente Kuurne, het gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne en het Bataljon 12de Linie - Prins Leopold – 13de Linie zich om ‘de Slag aan de Leie’ te herdenken van 24 mei 1940. Tijdens deze gevechten in Kuurne werden talrijke burgers gedood en verloren 147 Linie-soldaten het leven voor de verdediging van ons vaderland, Kuurne, zijn bevolking en de vrede.
Het bataljon 12de Linie Prins Leopold – 13de Linie is de oudste eenheid van Defensie. Het bataljon werd opgericht in 1831 en is gekazerneerd in Spa.

  • Ontstaan

De eerste herdenking vond plaats op zondag 25 mei 1947 in aanwezigheid van generaal Ivan Gérard en de vertegenwoordiger van de prins-regent Karel. Het comité stond toen onder de leiding van meester André Lietaert. Tijdens deze eerste plechtigheid werd het nieuwe vaandel van de oud-strijders 14-18 en 40-45 overhandigd.

  • Herdenking

Het Leieslagcomité Kuurne herdenkt tot op vandaag jaarlijks de gebeurtenissen van einde mei 1940. In 2016 was koning Filip persoonlijk hierbij aanwezig.

Jarenlang werd de plechtigheid opgefleurd met de aanwezigheid van talrijke oud-strijders uit eigen rangen maar ook uit andere gemeenten. De langst levende en laatste oud-strijder was Aimé Acton uit Laken, geboren in Charleroi; hij overleed in 2020 op 102-jarige leeftijd.

  • Fakkeltocht

Op 11 november werd jaarlijks een herdenking gehouden met een eucharistieviering en een bloemenneerlegging aan het monument op het Marktplein. In 2016 werd in samenspraak met het gemeentebestuur overgegaan naar een zinvolle fakkeltocht naar de begraafplaats en de graven van de oud-strijders en weggevoerden die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, op de vooravond van 11 november. Op 11 november zelf volgt een bloemenhulde aan het Leiemonument.

Leieslagmonument Kuurne

Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne