Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Musée Héritage 14-18 & 40-45

"Souvenons-nous!" (Laten we niet vergeten!)

Musée Héritage 14-18 & 40-45

Info partner

Wie
  • Musée Héritage 14-18 & 40-45 van Goesnes
Waar

Chemin de Tahir 4
5353 Goesnes
België

Link

Wat valt er te beleven

Het Musée Héritage 14-18 & 40-45 werd ingehuldigd in 2014, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Grote Oorlog.
Je kan er de lotgevallen ontdekken van Bert Hansen (een Nieuw-Zeelandse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België aan de verkeerde kant van het front terechtkwam), en van de meer dan 40 ANZAC’ers van de familie Hansen die aan de geallieerde kant kwamen vechten (en daar een zware prijs voor betaalden). Je vindt er ook loopgravenkunst en andere getuigenissen uit 14-18.
In 40-45 was het luchtruim boven Goesnes en omgeving het toneel van luchtgevechten en wapendroppings door de Geallieerden; veel verzetsstrijders van de schuilplaatsen ‘Dauphin’ en ‘Baleine’ van het Geheim Leger verloren er hun leven. Tijdens de Slag om de Ardennen kwamen de geallieerden naar Goesnes om hun gewonden te behandelen.
Het museum bewaart ook onderdelen van de B17 van kapitein Ellis, die in februari 1945 een noodlanding moest maken in Goesnes (andere onderdelen van deze bommenwerper zijn te vinden in het Legermuseum aan het Jubelpark in Brussel). Tot slot moeten we de 250 modelvliegtuigen vermelden die Guy Maréchal uit Libramont aan het museum heeft toevertrouwd.

Het museum vaart onder de vlag 'Gezinnen Welkom' en de commentaren kunnen worden aangepast aan bezoekers van alle leeftijden.

Naast het museum ligt het Natuurherinneringspark ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de twee wereldoorlogen, Covid en alle andere oorlogen die momenteel over de hele wereld worden uitgevochten .... en dat zijn er veel! Vandaar de slogan 'Souvenons-nous' (Laten we niet vergeten) in het logo van het museum!

initiatiefnemer Roland de Timáry tijdens een bezoek van schoolkinderen aan het museum

Musée Héritage 14-18 & 40-45 van Goesnes

Galerij