Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Museum Winter 1944

Een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is gebleven.

Museum Winter 1944

Info partner

Wie
  • Museum Winter 44
Waar

Thewitstraat 8
3891 Borlo
België

Link

Wat valt er te beleven

De inspiratie voor dit museum ligt in het feit dat op de plaats van het museum, op de grens van Limburg en Luik – de streek gelegen in de driehoek Sint-Truiden, Landen, Waremme – in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een sterk emotioneel moment beleefde. Eensklaps viel de bevolking terug van de euforie van de bevrijding en het nakende kerstfeest in de rechtstreekse dreiging van de oorlog: de nazi’s kwamen terug, gedaan met Kerstmis! 

Het Ardennenoffensief is nog maar goed bezig of Borlo maakt er al deel van uit. De streek aan de overzijde van de Maas deed immers dienst als rustgebied voor de Amerikaanse soldaten tijdens dat Ardennenoffensief.

Een beeld van de zeer uitgebreide vrouwencollectie te vinden in het museum.

Het museum Winter 1944 brengt een getuigenis van een niet zo ver verleden dat toch reeds voor velen onbekend is gebleven. De oudere generatie kan er zich in terug vinden en voor de jongeren kan het een ontdekking worden. Naast de oorlogstaferelen, zijn er ook een aantal “huiselijke beelden” te zien van de plaatselijke bevolking tijdens de oorlogsperiode.
Ook de vrouwen tijdens de oorlog worden niet vergeten, de collectie vrouwen uniformen  heeft een stevige uitbreiding gekregen.

Enkele cijfers :  800 oppervlakte – 244 mannequins, waarvan  1/3 vrouwen en kinderen – 37 taferelen en 57 vitrinekasten.

Museum Winter 44