Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Stad Stavelot: Monument van de Belgische Ontmijners, Place du 18 décembre 1944

Van de Eerste Wereldoorlog tot de ontmijners: Stavelot houdt de herinnering in ere.

Stad Stavelot: Monument van de Belgische Ontmijners, Place du 18 décembre 1944

Info partner

Wie
  • Ville de Stavelot
Waar

Place Saint Remacle 32
4970 Stavelot
België

Link

Wat valt er te beleven

Elk jaar in september komt de ontmijningsdienst DOVO in Stavelot hulde brengen aan de gevallenen. De plechtigheid verloopt in aanwezigheid van de burgerlijke overheden en van vaderlandslievende verenigingen.

De stad Stavelot organiseert ook herdenkingsactiviteiten op 8 mei, 11 november en 18 december. De Slag om de Ardennen, het begin en het einde van de Eerste Wereldoorlog worden eveneens in herinnering gebracht.  

  • Monument van de ontmijners

Om de offers gebracht door de ontmijners tijdens de Tweede Wereldoorlog te gedenken, werd in het begin van de jaren ’50 besloten een nationaal monument op te richten en de eer viel te beurt aan Stavelot. De inhuldiging vond plaats op 20 september 1953. Het monument werd in 2018 volledig gerestaureerd en uitgebreid met een unicum: een bom van 600 kilo gebruikt einde 1944. Elk jaar vindt bij het monument een nationale hulde plaats.

De 600 kg-bom voor het monument
  • Place du 18 décembre

In de ochtend van 18 december 1944 leverde het 117de regiment van de Amerikaanse 30e infanteriedivisie hevig strijd tegen de Duitse troepen die de brug over de Amblève trachtten in te nemen. Deze beslissende fase van de Slag om de Ardennen wordt aangehaald in de herdenkingsruimte die in 2018 op het plein werd ingericht. De bezoeker vindt er een pantservoertuig, zuilen en duidingsteksten.

Ville de Stavelot