Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Oorlogserfgoed Doorgrond

Ontdek de restanten van de KW-linie in Haacht.

Oorlogserfgoed Doorgrond

Info partner

Wie
  • Oorlogserfgoed Doorgrond
Waar

Onthaalsite ATG - Sluisbunker
Roostweg
3150 Haacht
België

Link

De KW-linie, de hoofdweerstandsstelling Koningshooikt-Waver met verlenging naar Namen, was de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren dertig. In het Haachtse landschap zijn heel wat restanten van deze verdedigingslinie zichtbaar zoals de Antitankgracht, loopgraven en schietputten.

  • Bunkers

De KW-linie bestond uit meer dan 400 bunkers waarvan ruim 50 op het grondgebied van Haacht.

Je kan ze ontdekken via de Bunkerwandeling | Wandelknooppunt.be met info langsheen de route, of laat je meenemen door een gids, die biedt je ook een kijkje in de bunker. Ook tijdens jaarlijkse evenementen wordt de sluisbunker voor het publiek opengesteld.

  • Antitankgracht (ATG)

De Antitankgracht van Haacht werd aangelegd in 1939 en maakte deel uit van de KW-linie.

Ga op stap langsheen de gracht en ontdek hoe deze drie meter hoge muur de vijandelijke tanks moest stoppen. 

  • Loopgraven

Tijdens de zoektocht naar restanten van het oorlogserfgoed in Haacht werden in het natuurgebied Haachts Broek bijna 700 meter aan loopgraven uit 1940 ontdekt. Ontdek ze via de Loopgravenwandeling | Wandelknooppunt.be

Antitankgracht

Herdenking

  • De zoektocht naar Arthur Detant

Vlakbij de ATG staat sinds 2021 een gedenkplaatje voor Arthur Detant. Hij maakte deel uit van het 2de Regiment Jagers te Voet en raakte op 16 mei 1940, tijdens de 18-daagse veldtocht, dodelijk gewond door een vliegtuigbom. Zijn laatste rustplaats werd tot op heden niet gevonden.

  • Crash Wellington III

In de nacht van 12 augustus 1942, op de terugweg van hun raid op Mainz, werd een Wellington III door een Duitse jager neergehaald. Boven Haacht stortte het toestel neer en boorde zich brandend in een weide.
Op 12 augustus 2017 werd op de crash-site een herdenkingsbordje geplaatst in het bijzijn van familie van de gesneuvelde bemanning.

Herdenkingsbordje Arthur Detant

Oorlogserfgoed Doorgrond

Galerij