Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Muurschilderingen Private A.B. Hales

'Gloria komt naar huis!'

Muurschilderingen Private A.B. Hales

Info partner

Wie
  • Muurschilderingen Private A.B. Hales
Waar

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot
Schoolstraat 1
2450 Meerhout
België

Link

Wat valt er te beleven?

In 2020 werden bij de afbraak van de oude schoolgebouwen van GBS De Duizendpoot te Meerhout enkele uitzonderlijke muurschilderingen uit de Tweede Wereldoorlog teruggevonden. Al die jaren zaten ze verstopt en wisten weinig mensen nog van het bestaan ervan.

Met de hulp en steun van de Vlaamse Overheid, Renotec, Patrimoon, Stuifzand en lokaal bestuur Meerhout konden de muurschilderingen afgehaald worden en startte het restauratieproces. In tussentijd onderzocht een werkgroep van experts en leerkrachten het verhaal achter de geschilderde bevrijdingstaferelen.

Na twee jaar werd het hoog tijd om de resultaten van het onderzoek en de restauratie van de eerste taferelen aan de buitenwereld te tonen! De muurschilderingen zijn sinds 10 november 2022 opnieuw (gedeeltelijk) te bezichtigen zijn in de schoolgebouwen van GBS De Duizendpoot te Meerhout (de oorspronkelijke site waar deze werden teruggevonden).

In tegenstelling tot de originele muurschilderingen (die op de muurbepleistering waren aangebracht), komen de gerestaureerde exemplaren terecht op mobiele dragers. Hierdoor zijn de muurschilderingen in de toekomst ook uitleenbaar voor tijdelijke  expo’s.

De thuishaven van deze muurschilderingen – en vaste tentoonstellingsplaats – blijft echter wel de Gemeentelijke Basisschool in de Schoolstraat 1, 2450 Meerhout.
De schilderingen zijn daar te bezichtigen zijn op
opendeurdagen of op aanvraag.

Muurschilderingen Private A.B. Hales

Galerij