Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Musée des Chasseurs Ardennais

De geschiedenis van de Ardense Jagers en het 10de Linie van 1830 tot heden.

Musée des Chasseurs Ardennais

Info partner

Wie
  • Musée des Chasseurs Ardennais
Waar

Camp Roi Albert Ier, Chaussée de Liège 65
6900 Marche-en-Famenne
België

Link

Dit museum, dat is ondergebracht in het militaire kamp Koning Albert in Marche-en-Famenne, vertelt het verhaal en de wapenfeiten van de elite-eenheid de Ardense Jagers (de ‘Chasseurs Ardennais’) aan de hand van een chronologisch parcours (met paspoppen in tijdsgebonden uniformen).

Het bezoek begint met een korte geschiedenis van de voorloper van de Ardense Jagers, het 10de linieregiment dat zelf voortkwam uit de voormalige '18de Afdeling' van de Nederlandse infanterie die in 1830 overging naar het jonge Belgische leger.

Het gaat verder met de gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog, de oprichting van de Ardense Jagers in 1933, de Tweede Wereldoorlog en het Verzet.

De periode van 1946 tot heden wordt geïllustreerd aan de hand van documenten, uniformen en uitrustingsstukken met betrekking tot de verschillende buitenlandse missies van de Ardense Jagers (in Congo, Korea, ex-Joegoslavië, Afghanistan) en vredeshandhavingsoperaties tot op heden. De rondleiding eindigt met een videopresentatie van twintig minuten (Frans/Nederlands).

Musée des Chasseurs Ardennais

Galerij