Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
MKOK Leopoldsburg

Museum K-Blokken - Oscar-Kapel

MKOK Leopoldsburg

Info partner

Wie
  • MKOK Leopoldsburg
Waar

Burkelstraat K 131
3970 Leopoldsburg
België

Link

Wat valt er te beleven

Het MKOK (Museum van de K-blokken – Oscar-Kapel) is een museum dat gerund word door 10 vrijwilligers.

Het MKOK is gevestigd in het vroegere Cavaleriekamp dat op bevel van Leopold I in Beverlo ingericht werd in de jaren 1830. De koning wilde het Belgisch leger dicht bij de Nederlandse grens hebben omdat hij nog altijd een dreiging voelde van die kant.
Toentertijd was er hier plaats voor 9000 soldaten en 3000 paarden maar er werd ook een ‘koninklijk paleis’ gebouwd omdat de koning graag bij zijn troepen was. Het oefenterrein van toen, het ‘Kamp van Beverloo’ is de aanzet geweest tot het ontstaan van Leopoldsburg in 1850. Leopoldsburg is daarmee de jongste gemeente van Limburg.
Van de 140 blokken die er vroeger waren, hebben onze voorgangers er 5 kunnen behouden en daar is toen het museum ontstaan.

Wat bieden we aan?

  • Een blok herinnert aan de opsluiting door de Duitsers van politiek gevangenen in het Cavaleriekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van hen was de Vlaamse striptekenaar Marcel Neels, beter bekend als Marc Sleen, de tekenaar van Nero.
  • Een tweede gedeelte toont de evolutie van het logement vanaf 1830 tot 1992 (het einde van de legerdienst).
  • In een diorama wordt een stukje van het oefenterrein weergeven, gevolgd door een expositie van de teloorgegane Cavalerie eenheden: de Jagers te Paard, Gidsen en Lansiers.
  • In het grote museum kan je terecht voor vele kledingstukken, een replica van de vermaarde V1-bom en veel rollend materieel.
  • Buiten hebben we een static show met onder andere de ‘Patton’-tank.

Na je bezoek kan je in onze originele kantine een ‘piot’ drinken, speciaal voor ons gebrouwen en nergens anders verkrijgbaar maar je kan een genieten van een lekkere ‘soldaat’.

opstelling in het MKOK

MKOK Leopoldsburg

Galerij