Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Liberation Garden, Leopoldsburg

Belevingsmuseum over WO II in de historische garnizoensstad Leopoldsburg.

Liberation Garden, Leopoldsburg

Info partner

Wie
  • Liberation Garden
Waar

Koningin Maria-Louisalaan 2
3970 Leopoldsburg
België

Link

Wat valt er te beleven?

Liberation Garden is een nieuw belevingsmuseum over de Tweede Wereldoorlog in de historische garnizoensstad Leopoldsburg, waar sinds 1835 het grootste militaire kamp van het land ligt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er talloze politieke gevangenen én trainden er duizenden Duitse troepen in het militaire kamp. In de regio rondom de garnizoensstad, tussen de grote Kempische kanalen, vonden zware bevrijdingsgevechten plaats, waardoor de bevrijding van West-Europa vastliep en de kansen om de oorlog snel te beëindigen steeds kleiner werden. Om het Duitse rijk toch vóór kerstmis ’44 op de knieën te krijgen werd een gewaagd plan gelanceerd: operatie ‘Market Garden’. Startplaats: Leopoldsburg.

Tijdens deze bewogen periode speelde Leopoldsburg een bepalende rol in het verloop van de oorlog in het Westen. De ogen van de hele wereld waren gericht op het kleine garnizoensstadje, gelegen in de schaduw van de Duitse Siegfriedlinie. Getuige hiervan zijn de talrijke WO II- begraafplaatsen in de buurt, waar meer dan 100.000 slachtoffers van 14 nationaliteiten getuigen van de verschrikkelijke gevolgen van oorlog.

Liberation Garden neemt je mee in deze turbulente geschiedenis. Als bezoeker beleef je een spannend avontuur, geschikt voor jong en oud. Je stapt in de schoenen van de bevrijders, moet dekking zoeken tijdens een bombardement en je zit midden tussen de officieren tijdens de laatste briefing van een gewaagde militaire operatie. Als klap op de vuurpijl vlieg je mee in een heuse Spitfire, in een waanzinnige virtual-reality beleving. Tijdens je bezoek ontmoet je historische personages, die hun verhaal vertellen als je hun hand aanraakt. Liberation Garden brengt je letterlijk en figuurlijk ‘in touch with history’.

Na je museumbezoek kan je heerlijk wandelen en fietsen tussen de soldaten, in een prachtige groene omgeving vol militair erfgoed: de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’.

Het museum is ondergebracht in het ‘Chinees Paviljoen’, een historische officiersvilla uit 1869.

Welkom in de wereld van Liberation Garden!

Liberation Garden