Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Liberation Garden, Leopoldsburg

Belevingsmuseum over WO II in de historische garnizoensstad Leopoldsburg.

Liberation Garden, Leopoldsburg

Info partner

Wie
  • Liberation Garden
Waar

Koningin Louisa-Marialaan 2
3970 Leopoldsburg
België

Link

Wat valt er te beleven?

Liberation Garden is een belevingsmuseum over de Tweede Wereldoorlog in de historische garnizoensstad Leopoldsburg, waar sinds 1835 het grootste militaire kamp van het land ligt. Het museum is ondergebracht in het ‘Chinees Paviljoen’, een sfeervolle officiersvilla uit 1850.

In de bezettingsperiode trainden er in het kamp duizenden Duitse troepen en werden er talloze verzetsmensen gevangengezet. Tijdens de bevrijding vonden er zware gevechten plaats in de regio rondom de garnizoensstad, tussen de grote Kempische kanalen, onder andere in Hechtel en Geel, waardoor de geallieerde opmars vastliep en de kansen om de oorlog snel te beëindigen keerden. Om Nazi-Duitsland toch nog vóór Kerstmis 1944 op de knieën te krijgen werd juist ten noorden van Leopoldsburg Operatie Market Garden gelanceerd, met als doel Arnhem. Na de mislukking van dat plan werd de regio rond Leopoldsburg een belangrijke logistieke uitvalsbasis voor de oorlog tegen Nazi-Duitsland op een breed front. Bovendien stegen in maart 1945 vanuit het naburige Kleine-Brogel honderden Spitfires op om te helpen bij het oversteken van de Rijn en zo Nazi-Duitsland ten val te brengen.

Liberation Garden neemt je mee in deze turbulente geschiedenis op een spannende manier die jong en oud aanspreekt. Je stapt in de schoenen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Je zoekt dekking tijdens een bombardement. Je zit tussen de officieren tijdens de briefing van een legendarische generaal. Klap op de vuurpijl: je vliegt mee in een heuse Spitfire in een onvergetelijke virtual-reality beleving. Tijdens je bezoek ontmoet je ook historische personages die hun verhaal vertellen als je hun hand aanraakt. Liberation Garden brengt je letterlijk en figuurlijk ‘in touch with history’.

Getuigen van die bewogen geschiedenis zijn de talrijke WOII begraafplaatsen in de omgeving van Liberation Garden, waar 100.000 gesneuvelden van meer dan een dozijn nationaliteiten een laatste rustplaats hebben. Na je museumbezoek kan je dan ook heerlijk wandelen en fietsen in een prachtige, groene omgeving die rijk is aan militair erfgoed in deze ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’.

VR-beleving vlucht met een spitfire in Liberation Garden

Liberation Garden