Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Koninklijk Museum van het Kamp van Beverlo

Een blik in het verleden! De geschiedenis van het militaire kamp op een historische site, enig in Europa.

Koninklijk Museum van het Kamp van Beverlo

Info partner

Wie
  • Koninklijk Museum van het Kamp van Beverlo
Waar

Hechtelsesteenweg 9
3970 Leopoldsburg
België

Link

Wat valt er te beleven

Het Koninklijk Museum van het Kamp van Beverlo geeft via een rijk gestoffeerde collectie de geschiedenis en de evolutie van het Kamp van Beverlo weer. Opgericht in 1835, werd het het eerste permanente legerkamp van en voor het Belgisch leger. De groei en de uitbreiding van dit legerkamp bracht zelfs het ontstaan van een nieuwe gemeente met zich mee, Leopoldsburg, vernoemd naar de eerste koning van België.

Ook de locatie van het museum is uniek: de originele gebouwen van het vroegere Militair Hospitaal, daterend uit 1850. De collectie is opgesteld in vier oude ziekenzalen en een 175 m. lange verbindingsgang. Een van de zalen stalt een rijke verzameling medisch materieel uit het verleden uit: van ziekenkamer over röntgenapparaten en stalen long tot het instrumentarium uit de operatiezaal.

De museumcollectie is uniek en goed bewaard. Via de expositie van uniformen, originele documenten en veel fotomateriaal, wordt het verhaal verteld van dit enorme garnizoen.

De opstelling toont de evolutie vanaf het prille begin in 1835, het kampleven in de negentiende eeuw, de beide wereldoorlogen tot op het garnizoen van vandaag.

Het museum beschikt tevens over een rijke biblio- en fototheek.

Ook een virtueel bezoek is mogelijk! Klik hier voor meer info.

Tot en met 30 september, aanvullend ook geopend op zaterdagen, van 13u tot 17u!

Het vroegere Militair Hospitaal in Leopoldsburg

Koninklijk Museum van het Kamp van Beverlo