Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Fort van Oelegem

Oorlogsmonument dat dienst doet als belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Fort van Oelegem

Info partner

Wie
  • Fort van Oelegem
Waar

Goorstraat 19
2520 Oelegem (Ranst)
België

Link
Het Fort van Oelegem: beschermd oorlogsmonument en overwinteringsreservaat voor vleermuizen.

Het Fort van Oelegem, in Ranst, wordt sinds 1984 beheerd door de Werkgroep Fort Oelegem. Het is tussen midden oktober en midden april niet toegankelijk voor bezoek, dit om de rust te bewaren voor de overwinterende vleermuizen. Eind april vliegen de vleermuizen uit het fort en vanaf dan geven we tot eind september gegidste rondleidingen doorheen het fort en organiseren we enkele vleermuizen-infoavonden.

We hebben een aantal vaste dagen waarop we het fort openstellen, maar zolang het fort niet afgesloten is voor de vleermuizen, kan een gegidste rondleiding op eender welk moment aangevraagd worden.
Tijdens de rondleidingen wandel je met een gids doorheen het 115-jaar oude gebouw en tonen we hoe soldaten leefden tijdens de oorlog.
We verkennen slaapzalen en leefruimtes, munitiekamers en kanonnenruimtes. We geven uitleg waarom het fort vandaag zo populair is bij vleermuizen om te overwinteren. Rondom het fort hebben we een natuurpad opengesteld om de omliggende natuur te leren kennen en om de oude loopgraven te verkennen.

De Werkgroep onderhoudt en bewaakt het hele forteiland, zowel het fortgebouw als de natuur, en houdt toezicht op de visserij op de fortgracht. We organiseren regelmatig een inventarisatie in het kader van een onderzoek naar de vleermuizen en andere natuur op het forteiland.

vleermuizen in het Fort van Oelegem

Fort van Oelegem

Galerij