Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Citadel van Antwerpen

Ontdek de overblijfselen en het verhaal van de 16de eeuwse Spaanse citadel die 300 jaar lang onze geschiedenis bepaald heeft.

Citadel van Antwerpen

Info partner

Wie
  • Citadel van Antwerpen
Waar

Konhef
Gijzelaarsstraat 5
2000 Antwerpen
België

Link
In 2020, ter gelegenheid van grondwerken voor een nieuwbouw, werden de resten van de buitenmuur van de 16de eeuwse citadel van Antwerpen blootgelegd.

Deze vrij onbekende citadel, de grootste ooit in België, werd gebouwd onder de Spaanse koning Philips II in 1570, vormde de uitvalsbasis voor de Spaanse Furie in 1576, werd na de Belgische onafhankelijkheid bezet gehouden door het Nederlands leger en belegerd door de Fransen ten tijde van koning Leopold I in 1832. Ze vormde het sluitstuk van de nationaal reduit van het Belgisch leger in de 19de eeuw alvorens te worden afgebroken onder Leopold II in de jaren 1870.

basis van een gedeelte van de citadelmuur

Ondertussen is de muur gedemonteerd en heropgebouwd op zijn oorspronkelijke ligging.  Daar rond is een tentoonstellingsruimte van 250m² ingericht over deze citadel. 

Alvorens de muur zelf te ontdekken krijgen de bezoekers de gelegenheid zich te verdiepen in 3 eeuwen geschiedenis van de citadel en van de stad Antwerpen, aan de hand van tientallen authentieke gravures, plannen en tekeningen, boeiende en geïllustreerde infoborden, een schaalmodel, munten, medailles en andere voorwerpen die betrekking hebben op de citadel.

gedeelte tentoonstellingsruimte

Een bezoekje brengen aan dit unieke stukje militaire erfgoed van Antwerpen van de 16de tot de 19de eeuw?

De site is niet permanent open maar kan via info@konhef.be op afspraak bezocht worden door belanghebbenden zoals groepen bezoekers, vrienden, bedrijven, liefhebbers van Antwerpen, geschiedenis en militaria, of (culturele) verenigingen. 

Dat kan al dan niet met (stads)gidsen gebeuren want de tentoonstelling op zich is voldoende gedocumenteerd om als een museumruimte bezocht te worden.

De tentoonstelling is in het bijzonder ook bestemd voor schoolklassen.  Leraren geschiedenis van zowel basis, secundair als hoger onderwijs zullen er een ideale omgeving vinden voor een boeiend moment met de leerlingen.

maquette citadel

Citadel van Antwerpen

Galerij