Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
CF3F - History Park

Erfgoedbescherming door verlevendiging: spoorwegen, rijkswacht, grenswielrijders, pin-up, PTT,...

CF3F - History Park

Info partner

Wie
  • CF3F - History Park
Waar

Treinstation van Hombourg
Rue de la Station 54
4852 Hombourg
België

Link

Wat valt er te beleven

Het CF3F-History Park (Chemin de Fer des 3 Frontières ASBL), gelegen langs de spoorlijn 38 tussen Angleur en Montzen, bezit en restaureert samen met zijn partners een collectie van meer dan 50 wagons, locomotieven en diverse andere vormen van spoorwegerfgoed: onder meer 3 Amerikaanse legerwagons uit de Eerste Wereldoorlog, een wagon gebouwd door het Duitse leger met het oog op de invasie van de USSR, NMBS-wagons uit de jaren ‘30 en verschillende locomotieven uit de jaren ‘30 tot 1962.
De collectie wordt tentoongesteld in het station van Hombourg.

Op 300 meter van de exploitatiesite vind je de bekende Laschet-tunnel. Deze tunnel werd in 1914 en weer opnieuw in 1940 opgeblazen en vervolgens door het Duitse leger geruimd maar de fundamenten van de tunnel zijn nog intact!

Een kleine 2 kilometer van het station ligt een bunker van de ‘lijn Devèze’ (genoemd naar Albert Devèze, minister van Defensie in de jaren ‘20 en ‘30). De bunker, in 1940 verdedigd door de Grenswielrijders gelegen in de kazerne van Hombourg (in de onmiddellijke omgeving van het station), wordt nu door CF3F History Park in zijn oude glorie hersteld.

Tunnel en bunker zijn historische sites en het station zelf verkeert in de oorspronkelijke toestand (1876).

CF3F-History Park doet daarnaast ook aan re-enactment van de Belgische Rijkswacht, die in 2001 ophield te bestaan: de brigades, voertuigen en opstellingen, ordehandhaving, de rijkswacht op de treinen, enz.

Elke 2 à 3 jaar is er de organisatie van een pin-up wedstrijd.
Een multi-thematisch museum, in 2 NMBS-tentoonstellingswagons op de site van het station van Hombourg, is voorzien voor 2025.

collagefoto activiteiten CF3F - History Park

CF3F - History Park

Galerij