Een website van het War Heritage Institute

Erfgoed
Les Amis de la Citadelle de Tournai ASBL

Behoud en promotie van het militaire erfgoed van Doornik, zowel boven als onder de grond!

Les Amis de la Citadelle de Tournai ASBL

Info partner

Wie
  • Les Amis de la Citadelle de Tournai ASBL
Waar

Rue de la Citadelle 42
7500 Doornik
België

Link

In de 17e eeuw besluit Lodewijk XIV dat er in Doornik een citadel moet komen; tussen 1667 en 1674 wordt ze aangelegd, volgens de ontwerpen van Vauban.  Twee belegeringen (1709 en 1745) brengen zware schade toe en twee keer wordt ze ontmanteld (1745 en 1782). In 1816, tijdens het Nederlandse bewind, wordt de citadel afgebroken en volledig nieuw heropgebouwd, nu echter ter bescherming tegen de Franse territoriale aspiraties.

Het is uit de Nederlandse citadel dat de Citadelkazerne ontstaat, later herdoopt tot het Kwartier Generaal-Baron Louis Ruquoy.

De VZW organiseert van april tot oktober gratis rondleidingen op de site van de voormalige citadel van Doornik, te boeken via de toeristische dienst van Doornik, en dit voor groepen van 10 tot 40 personen. 

In het zomerseizoen zijn er gratis rondleidingen, telkens op de tweede en vierde zondag van juni, juli, augustus en september.

De rondleidingen duren ongeveer twee uur. Laarzen of zaklampen zijn niet nodig. Helaas is de site niet toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. 

Inschrijving bij de dienst voor toerisme +32(0)69/22.20.45. 

Les Amis de la Citadelle de Tournai ASBL

Galerij