Een website van het War Heritage Institute

Belgium, Battlefield of Europe

Beleef een verhaal van 2000 jaar conflictgeschiedenis

Belgium, Battlefield of Europe

Beleef 2000 jaar conflictgeschiedenis

Op het grondgebied van het huidige België, in het hart van West-Europa en op het snijvlak van de Romaans-Franse en de Germaans-Duitse culturen en met directe toegang tot de Angelsaksische wereld, werden doorheen de eeuwen honderden grote en kleine conflicten uitgevochten. Van de veroveringen door de Romeinen over de invallen van de Vikingen, de Guldensporenslag, de Bourgondische expansie en de Opstand in de Nederlanden, de oorlogen van Lodewijk XIV en Napoleon tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog: 2000 jaar conflictgeschiedenis.

Om dit voor het voetlicht te brengen heeft het War Heritage Institute, de federale instelling bevoegd voor militair erfgoed en herinnering, het netwerk ‘Belgium, Battlefield of Europe’ in het leven geroepen.

Geïntrigeerd door slagvelden en historische sites?

Geboeid door militaire geschiedenis?

Gepassioneerd door musea en historische evenementen?

Dan is ‘Belgium, Battlefield of Europe’ iets voor jou!
 

‘Belgium, Battlefield of Europe’ is opgebouwd rond drie pijlers

Het gaat in de eerste plaats om een platform met een brede waaier aan musea, sites en organisaties actief in ons land rond conflictgeschiedenis en herinnering. Op die manier kan je snel en gemakkelijk op één plaats kennismaken met het aanbod, de werking en ook de tijdelijke activiteiten van al deze partners. Enkele muisklikken op deze website volstaan!

Daarnaast zorgt het historisch onderzoek naar deze 2000 jaar conflictgeschiedenis voor een oplijsting en beschrijving van de talrijke al dan niet ondertussen in de vergetelheid geraakte oorlogen, veldslagen en belegeringen op ons grondgebied doorheen de eeuwen. Bovendien kan je ook ontdekken waar je van deze gevechten vandaag nog sporen kan terugvinden.

‘Belgium, Battlefield of Europe’ draagt ten slotte bij aan het bewaren en doorgeven van de herinnering aan deze gebeurtenissen, aan de slachtoffers, het leed en de gevolgen ervan. Via het War Dead Register van het War Heritage Institute bijvoorbeeld blijven de Belgische gesneuvelden verder leven in de herinnering.

‘Belgium, Battlefield of Europe’ is permanent in beweging

Het aanbod aan te bezoeken musea, sites en evenementen wordt steeds opgefrist. Het is immers duidelijk dat de activiteitenkalender steeds verandert maar ook het partnernetwerk zelf groeit nog verder.

De lijst met veldslagen en beschrijvingen breidt stelselmatig uit. Het gaat wel verscheidene jaren duren vooraleer dit overzicht compleet is - àls dat laatste zelfs al mogelijk zou zijn - . Ga in elk geval regelmatig eens kijken wat er ondertussen weer is bijgekomen!

Enkele smaakmakende nieuwigheden komen daarnaast ook op regelmatige basis aan bod op de startpagina van deze website.

Help mee het ‘Belgium, Battlefield of Europe’-netwerk  uit te bouwen en word partner, klik hier !