Een website van het War Heritage Institute

Activiteit
Lezing 'Sur les bords de la Seine… Histoire et Secrets du tombeau de Napoléon'

19 juni 2024 - Waterloo

Lezing 'Sur les bords de la Seine… Histoire et Secrets du tombeau de Napoléon'

Info activiteit

Waar

Gemeentehuis Waterloo - Salle Jules Bastin
Rue François Libert 28
1410 Waterloo
België

Wanneer
Uur
18u30
Link
Lezing (in het Frans) over de geschiedenis en de geheimen van de graftombe van Napoleon, door Thierry Lentz

Op woensdag 19 juni om 18u30 geeft de bekende Thierry Lentz een lezing over het thema ‘Sur les bords de la Seine... Histoire et Secrets du tombeau de Napoléon’!
Dit wordt gevolgd door een signeersessie van het gelijknamige boek, te koop in de zaal.

Een voorproefje:

In zijn testament had Napoleon de wens uitgedrukt te rusten gelegd te willen worden “aan de oevers van de Seine”. Koning Louis-Philippe besloot in 1840 hieraan gevolg te geven. De bouw van de graftombe in Les Invalides werd toevertrouwd aan Louis Visconti. Het duurde een decennium van werken – onder kritisch toezicht van de regering, het parlement, de pers en de publieke opinie – vooraleer het voltooid kon worden, een onderneming van farao-achtige proporties, waar honderden arbeiders en ambachtslieden bij betrokken waren en die geplaagd werd door incidenten, vertragingen van allerlei aard en een budgetexplosie, om nog maar te zwijgen van de Revolutie van 1848. Sindsdien heeft de tombe hoogtes en laagtes gekend. Grote namen – Foch, Lyautey, het ‘Adelaarsjong’ (Napoleon II) – hebben zich bij de keizer gevoegd, bezoekers van allerlei pluimage, bekend en berucht, waaronder Hitler, zijn er gepasseerd en het Verzet heeft zich ermee gemoeid. De hedendaagse massa aan toeristen baart enerzijds zorgen maar is tegelijk een uiting van de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Napoleontische legende.

  • wanneer: 18u30
  • waar: gemeentehuis Waterloo – Salle Jules Bastin
  • prijs: € 8 - gratis voor leden van het Souvenir napoléonien en het Wellington Museum
  • reservatie verplicht: info@museewellington.be of 02 357 28 60

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking tussen het Wellington Museum, het schepenambt van cultuur van Waterloo, de Délégation de Belgique du Souvenir napoléonien en de Fondation Napoléon.

affiche lezing Thierry Lintz

Wellington Museum

Délégation de Belgique du Souvenir napoléonien