Een website van het War Heritage Institute

Activiteit
Expo 'Getekende Oorlog | De Atlantikwall Gestript'

9 maart - 11 november 2024, Atlantikwall Raversyde

Expo 'Getekende Oorlog | De Atlantikwall Gestript'

Info activiteit

Waar

Atlantikwall Raversyde
Nieuwpoortsesteenweg 636
8400 Oostende
België

Wanneer
-
Link

Tentoonstelling over strips en de Tweede Wereldoorlog

Het conflict heeft heel wat striptekenaars en scenaristen geïnspireerd tot het schrijven en tekenen van honderden strips in uiteenlopende genres.

Langsheen heel het circuit kom je te weten hoe de Atlantikwall in beeld gebracht werd, hoe vluchtelingen, het verzet en de collaboratie een thema werd in stripverhalen, hoe de oorlog op zee of in de lucht weergegeven wordt, hoe men omgaat met de gevolgen voor de lokale bewoners enz. Er is ook aandacht voor actuele thema’s zoals het bouwen van nieuwe muren, of de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, die nu nog steeds een impact hebben.
Verspreid in de bunkers vind je ook een tiental installaties die speciaal gecreëerd werden voor de tentoonstelling. Vlaamse striphelden komen terecht in historische foto’s van de Tweede Wereldoorlog, stripplaten komen tot leven met Augmented Reality, stopmotion en schaduwen, en twee kunstenaars brengen hun eigenzinnige kijk op het thema. O.a. Dirk Stallaert en Jan Bosschaert maakten speciaal voor de expo enkele tekeningen.
Daarnaast ontmoet je langs het circuit een 50-tal levensgrote figuren, getekend door striptekenaar Marcel Rouffa, die de verschillende aspecten van de oorlog tot leven doet komen. Blikvangers zijn o.a. een gecrashte spitfire, de Duitse soldaten, maar ook de bevrijders en de gewone bevolking komen aan bod.

Speciaal voor deze expo tekende Marcel Rouffa in opdracht van Atlantikwall Raversyde een gloednieuwe strip: ‘Victors Oorlog: 4 bange jaren aan de kust’. Het avontuur volgt de belevenissen van Victor, een jongen die in Oostende woont en al snel geconfronteerd wordt met de Duitse bezetter. We beleven de Tweede Wereldoorlog in Oostende, en in de batterij Saltzwedel-neu, gelegen in het huidige Provinciedomein Atlantikwall Raversyde. Het album bevat ook een extra katern over de Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog.
Het stripalbum is verkrijgbaar in de shop van Atlantikwall Raversyde in vier talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits), dit voor € 5.

De tentoonstelling loopt tijdens de normale toegangsuren en is inbegrepen in het standaard toegangsticket van Atlantikwall Raversyde.

affiche expo Getekende Oorlog

Atlantikwall Raversyde