Een website van het War Heritage Institute

Activiteit
Expo 'Ensor 1940'

9 maart - 11 november 2024, Atlantikwall Raversyde

Expo 'Ensor 1940'

Info activiteit

Waar

Atlantikwall Raversyde
Nieuwpoortsesteenweg 636
8400 Oostende
België

Wanneer
-
Link

In de nacht van 27 op 28 mei 1940 wordt het Stadhuis van Oostende gebombardeerd...
Drie schilderijen en talrijke etsen van Ensor raken verloren. Voorgoed verloren. Want in de archieven blijven er enkel wat vage afbeeldingen over. Waren het ook meesterwerken? Voegden ze iets toe aan de Ensor die we kennen?

Op vraag van conceptueel kunstenaar Lieven Neirinck werden deze schilderijen 84 jaar later herschilderd in de Kunstacademie van Oostende, de bakermat van de artistieke carrière van Ensor. Een vreemde ervaring om de werken terug te zien, in deze interpretaties.
De locatie is geen toeval - een bunker op het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde. Je ziet in een oogopslag het watermerk van de oorlog: vernieling. Maar de schoonheid van de werken van Ensor dringt de oorlogsgedachte ook terug. Tijdloos.

De tentoonstelling loopt tijdens de normale toegangsuren en is inbegrepen in het standaard toegangsticket van Atlantikwall Raversyde.

TIP: ontdek op dezelfde locatie de expo James Baron Ensor!
Kunstenaar-fotograaf Lieven Neirinck presenteert er 20 hedendaagse baronnen en baronnessen, in navolging van James Ensor die in 1929 zelf de titel van baron kreeg.

affiche Ensor 1940

Atlantikwall Raversyde