Een website van het War Heritage Institute

Activiteit
Daguitstap naar (o.a.) de ‘vergeten’ Belgische WO 1-begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil

13 mei 2023

Daguitstap naar (o.a.) de ‘vergeten’ Belgische WO 1-begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil

Info activiteit

Wie
Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel
Joris Saerens
Wanneer
Uur
Vertrek om 7u00 (parking Carrefour Londerzeel)
Link
Daguitstap per bus naar Neuville-sous-Montreuil en Montreuil-sur-Mer

Op zaterdag 13 mei 2023 organiseert de Geschied- en Heemkundige Kring Londerzeel (GHKL) in samenwerking met Joris Saerens een daguitstap met een bus vanuit Londerzeel naar de ‘vergeten’ Belgische WO 1-begraafplaats en de Chartreuse in Neuville-sous-Montreuil (departement Pas-de-Calais in Frankrijk). Ook de vestingstad Montreuil-sur-Mer wordt bezocht.

Tijdens deze daguitstap zal uitleg worden gegeven over het ontstaan en verval van de Belgische WO 1-begraafplaats in het Franse dorpje Neuville-sous-Montreuil. Hier is een 600-tal Belgen begraven, hoofdzakelijk vluchtelingen uit de Westhoek maar ook 12 Belgische militairen, die overleden waren in de Chartreuse, een nabijgelegen vroeger kartuizerklooster dat van maart 1915 tot april 1919 dienst deed als Belgisch burgerhospitaal. De begraafplaats raakte na de jaren ’60 van de vorige eeuw in de vergetelheid en is momenteel veranderd in een koeienweide. We houden er een kort herdenkingsmoment.
Nadien volgt een gegidst bezoek aan de Chartreuse zelf waar in 2022 nog een gedenkbord en een gedenksteen werden opgericht ter ere van deze overleden Belgen.
Na de lunch wordt de historische vestingstad Montreuil-sur-Mer bezocht.

  • De uitstap staat open voor zowel leden (€ 70) als niet-leden (€ 80) van de GHKL. Busreis, gids, middagmaal en verzekering zijn in de prijs inbegrepen.
  • Verdere info: joris.saerens.wo1@outlook.com
  • Inschrijving voor 31 maart via deze link
  • Meer info over de ‘vergeten’ Belgische begraafplaats en de Belgische aanwezigheid in de Chartreuse in Neuville-sous-Montreuil tijdens WO 1 (NL + FR) vind je hier.
huidige toestand Belgische begraafplaats
Galerij