A website by War Heritage Institute

Heritage page
1 Wing Historical Centre

Museum van de luchtmachtbasis van Bevekom

1 Wing Historical Centre

Info partner

Who
  • 1 Wing Historical Centre
Where

Quartier Charles Roman
Rue de la Grande Lecke 1
1320 Bevekom
Belgium

Link

Wat valt er te beleven

De realisatie van het 1WHC is voor een groot deel het werk van de vzw ‘The Golden Falcon’ (TGF) die oudgedienden en sympathisanten van de basis van Bevekom samenbrengt.
Het hoofdthema van het 1WHC is het tonen van de geschiedenis van de eenheden van de basis van Bevekom, van 1935 tot heden, met de nadruk op de aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen van 1946 tot 1996.
Er worden niet alleen vliegtuigen tentoongesteld, maar ook motoren, onderhoudsapparatuur, voertuigen en andere bijzondere zaken evenals verwijzingen naar de bases van Brustem (Sint-Truiden) en Goetsenhoven.

Geschiedenis van de basis:

De basis van Bevekom (Beauvechain) draagt de naam ‘Basis Charles Roman’, ter ere van een van zijn korpscommandanten, omgekomen in bevolen luchtdienst. Ze heeft tussen 1946 en 1996 tot zes jachtsmaldelen gehuisvest die met Spitfires, Mosquito's, Meteors, Hunter IV's, CF-100's, F-104's en F-16's vlogen.
Naast het 4de, het 10de, het 11de en het Hulpsmaldeel, zijn het vooral het 349ste en het 350ste, tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht in de schoot van de RAF, die het speerpunt vormden van de 1ste Jachtwing.
Sinds 1996 vindt de opleiding van toekomstige piloten van de Luchtmacht, en gedeeltelijk die van leerling-piloten van andere buitenlandse luchtmachten, plaats in de 1 Wing en dit op de SIAI-Marchetti en Alpha-Jet vliegtuigen. Vanaf datzelfde jaar maakt ook de Meteo Wing deel uit van de basis.

vitrine in het 1WHC

Tentoongestelde collectie:

  • maquette op schaal van de basis (620 ha)
  • Duitse bezetting – Bevrijding: Canadezen (RCAF) en Amerikanen (USAF)
  • vliegtuigen: SV 4, Meteor, Hunter, RF-84F, F-104G, F-16A, Mirage V, Islander, SF-260M, Mig-21, Fouga, Alphajet, C130
  • diaporama van een Hunter na een buiklanding en een Letourneau-hijskraan (recovery)
  • Herinneringszaal - basis Bevekom doorheen de jaren; diverse zalen die de dagen van de Spitfire, Mosquito, Meteor, Hunter, CF-100, F-104G en F-16 tonen; een nagebouwde piloten ‘dispersal’ en bar van de 9th Air Force, tijdens de Tweede Wereldoorlog ingericht in een kelder van een woning in het dorp; vitrine gewijd aan Désiré Guillaume, de eerste smaldeelcommandant van het 350ste; diverse diorama's betreffende de Nucleaire Bacteriologische en Chemische (NBC) bescherming, de Vliegveld Verdedigingseenheden (Unités de Défense d’Aerodrome – UDA), ...
  • de Meteo Wing, de Elementaire Vliegschool van Goetsenhoven en de 9de Wing van Brustem
  • uitrusting radio-radar, sneeuwploeg en borstelwagen, Letourneau-kraan, elektrische eenheden, diverse voertuigen enz.
  • verbrandings- en straalmotoren van vliegtuigen (met verklarende panelen)
  • post Avionics Intermediate Shop (AIS)

En nog veel meer!

spitfire buiten aan het 1WHC