A website by War Heritage Institute

Heritage page
Comité de Mémoire Froidchapelle

De herinneringsplicht rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Comité de Mémoire Froidchapelle

Info partner

Who
  • Comité de Mémoire Froidchapelle
Where

Contactadres:
Chaussée de Beaumont 23
6440 Froidchapelle
Belgium

Link

Elk jaar organiseert ons comité tijdens het tweede weekend van september een kamp om de bevrijding te herdenken (afwisselend in verschillende dorpen gelegen in ons gebied). Dit kamp is open voor het publiek. Tijdens de drie dagen die eraan voorafgaan, staan er verschillende stands klaar om de scholen te ontvangen. We gaan ook naar de scholen toe om ze op te halen in een voertuig van toen. We betrekken de dorpelingen in het gebeuren (historische kleding, fototentoonstelling, versiering van het dorp, maaltijd,...). Op ons kamp valt heel wat te beleven zoals een herdenkingsrit in een voertuig, verschillende stands, animaties en ‘levensechte’ evocaties.

We hebben een monument opgericht, een tweede ingehuldigd en plannen een derde.

Wij organiseren ook een militariabeurs en hebben een Facebook-pagina "Comité de Mémoire FROIDCHAPELLE" gecreëerd die bijna 1000 leden telt. Ons comité registreert ook getuigenissen... Kortom, we zijn dynamisch en pakken dit alles grondig aan door zoveel mogelijk mensen te betrekken.

Onze gemeente, dichtbij de luchtmachtbasis Florennes, zag vele vliegtuigen neervallen en maakte de doortocht van Franse, Duitse en uiteindelijk ook Amerikaanse troepen mee. Onze gemeente ligt op de as tussen de Maas (Dinant) en Frankrijk. En was daarom strategisch belangrijk voor de legers tijdens de verschillende oorlogen.

Galerij