A website by War Heritage Institute

Heritage page
Musée d’Archéologie et d’Histoire de Visé

Museum over de vele facetten van de Geschiedenis in de Beneden-Maas.

Musée d’Archéologie et d’Histoire de Visé

Info partner

Who
  • Musée d’Archéologie et d’Histoire de Visé
Where

Rue du collège 31
4600 Wezet (Visé)
Belgium

Link

De Société Archéo-Historique de Visé is in 1921 opgericht door de notabelen van Visé na de verwoesting van de stad door de Duitsers op 15 augustus 1914.

Sindsdien verzamelt en inventariseert onze vereniging alle elementen die verband houden met de stad en de streek in verschillende categorieën (archeologie, kunstnijverheid, werken, het dagelijkse leven en het militaire leven).

Op vlak van militaire geschiedenis begint onze geschiedenis aan het begin van de 14de eeuw met de oprichting van de Gilde des Arbalétriers, de eerste militie die de stadsmuren verdedigde. Daarna kwamen de Gilde des Arquebusiers, de 12de linie (Eerste Wereldoorlog) en de Cyclistes-Frontières (Tweede Wereldoorlog). De laatste militaire operatie in onze stad was die van de Amerikaanse 30ste Infanteriedivisie "Old Hickory" die onze stad op 12 september 1944 bevrijdde.

Naast onze permanente collectie over de verschillende militaire tijdperken die van onze stad een strategisch punt maakten en onze talrijke publicaties over dit onderwerp, organiseren wij regelmatig tentoonstellingen, conferenties en bezoeken (al dan niet met gids) rond de verschillende conflicten in de streek van de Beneden-Maas.

Galerij